Oleje roślinne charakteryzują się znaczną zawartością witamin dobrze rozpuszczalnych w tłuszczach, a także zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych (szczególnie omega-3 i omega-6). Regularne ich spożywanie pozytywnie wpływa między innymi na wzmocnienie mięśnia sercowego, wyregulowanie pracy układu nerwowego czy wspomaganie pracy narządu wzroku. Oleje mogą być stosowane do pieczenia, duszenia i smażenia, jak i stanowić smakowity dodatek do sałatek. Tylko jakie oleje w tym przypadku będą najzdrowsze i najsmaczniejsze?
Olej rzepakowy
Olej rzepakowy jest produktem niezwykle powszechnie wykorzystywanym w każdej kuchni, przede wszystkim ze względu na duże możliwości jego wykorzystania. Jest to olej na rynku o najwyższej zawartości steroli oraz tokoferoli. Dodatkowo zawiera sporo cennej dla organizmu witaminy E. Zgodnie z wynikami badań naukowych, osoby które spożywają dziennie około 19 g (co odpowiada objętości mniej więcej 1,5 łyżki) oleju rzepakowego znacząco obniżają ryzyko zachorowania na choroby układu serocowo-naczyniowego.
Olej lniany
Olej lniany w polskich kuchniach stosowany jest stosunkowo od niedawna. Jest to produkt niezwykle wartościowy, idealny przede wszystkim do sałatek, wzbogacając ich smak i wartości odżywcze. Olej zawiera w sobie znaczne ilości kwasu γ–linolenowego, przez co polecany jest do spożywania osobom zmagającymi się z zaburzeniami przyswajania tłuszczów oraz miażdżycą tętnic. Dodatkowo zarówno olej jak i same nasiona lnu zawierają mnóstwo cennych dla zdrowia kwasów tłuszczowych omega-3.
Olej z nasion chia
Kolejnym cenionym i wartościowym składnikiem, jaki warto dodać do sałatki jest olej z nasion chia. Charakteryzuje się on bardzo wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, przeciwutleniaczy, białka, flawonoidów, witamin (A i E) oraz minerałów (fosforu, wapnia, żelaza, potasu, miedzi, cynku, selenu oraz magnezu). Olej pozytywnie oddziałuje zarówno na zdrowie jak i urodę, przez co warto włączyć go do swojej codziennej diety. Olej z nasion chia ma lekko orzechowy posmak, przez co będzie nie tylko zdrowym, ale przede wszystkim smakowitym dodatkiem do dań.
Oleje zimnotłoczone
Niezależnie od rodzaju, do sałatek najlepiej nadają się oleje zimnotłoczone, które najlepiej zachowują cenne właściwości odżywcze pochodzące z produktów, z jakich powstały. Warto jednak pamiętać o tym, że zimnotłoczone oleje należy spożywać wyłącznie na ciepło, nie nadają się bowiem do podgrzewania, które powoduje wydzielanie się w takim przypadku szkodliwych składników.